= Olajok kisokosa =
Rengetegféle olaj közül választhatunk, ám nem mindegy, hogy milyen eljárással készült olajat vásárolunk. Mi a különbség a hidrogénezett és a hidegen sajtolt között? Melyik olajnak milyen előnyös hatása van a szervezetre?
A
hidegen sajtolt olajok, ahogy nevük is mutatja, hidegsajtolással készülnek. Ez azért előnyös eljárás, mert így az alapanyagokban lévő értékes vitaminok és egyéb hasznos anyagok nem sérülnek. A minőségi hidegen sajtolt olajok gyártásához nem használnak vegyszereket, adalékanyagokat, mechanikus úton szűrik őket. A hidegen sajtolt olajok sok esszenciális zsírsavat tartalmaznak, melyek számos kedvező élettani hatással rendelkeznek. A szervezet ezekhez a zsírsavakhoz csak táplálkozás útján jut hozzá. Ezek az olajok sok sejtvédő antioxidánst, pl. E- vitamint is tartalmaznak, melyek az öregedés ellenszerei, valamint védik a szívet és az érrendszert is.
A
hidrogénezett olajok készítése során az alapanyagot különböző vegyszerekkel és adalékokkal kezelik, szagtalanítják, hidrogénezik így egy könnyen kenhető, és ami fontos, olcsó krémet kapnak. A hidrogénezett olajok hosszú távú fogyasztása rendkívül egészségtelen. A hidrogénezés miatt transz-zsírsavak keletkeznek az olajokban, amik rendkívül károsak. Olyan problémákat okozhatnak, mint szívbetegség, cukorbetegség, elhízás, magas vérnyomás és koleszterinszint (emelik a rossz LDL koleszterin szintjét), fokozzák a gyulladásos folyamatokat, növelik az allergiára való hajlamot, de még a daganatok fejlődését is elősegítik.
Persze nem csak az otthon használt sütőolaj fogyasztása kerülendő, hanem azoké a feldogozott ételeké is, amelyek ezt tartalmazzák: ilyenek a félkész ételek, szószok, konzervek, kekszek, sütemények stb. Természetesen a gyorséttermi és normál éttermi ételek elkészítéséhez is ezt használják.
Nézzük, melyik hidegen sajtolt olajnak milyen előnyös hatása van a szervezetre!